HTTP/2. Η Μεγαλύτερη Αλλαγή Στο HTTP Τα Τελευταία 16 Χρόνια

Darwin Team Darwin Team - 3 Μαρτίου 2015

Σήμερα, η επόμενη σημαντική έκδοση του HTTP έκανε ένα μεγάλο βήμα προς το να γίνει πραγματικότητα. Πλέον έχει επίσημα ολοκληρωθεί και μένει μόνο να τυποποιηθεί, να γίνει και επίσημα πρότυπο. Μιλάμε για το HTTP/2 το οποίο είναι πολύ σημαντική υπόθεση μιας και πρόκειται για την μεγαλύτερη αλλαγή του πρωτοκόλλου Hypertext Transfer Protocol από το 1999, όταν και εκδόθηκε το HTTP 1.1.

Σύμφωνα με το blog του Mark Nottingham, τον πρόεδρο του IETF HTTP Working Group, το νέο πρότυπο ολοκληρώθηκε σήμερα και είναι καθ’ οδόν για τον οργανισμό RFC Editor, ώστε να περάσει από συντακτική επεξεργασία πριν δημοσιευθεί ως πρότυπο.

Το νέο πρότυπο φέρνει μια σειρά από οφέλη σε μία από τις βασικές τεχνολογίες του Web, όπως η ταχύτερη φόρτωση των σελίδων, longer-lived συνδέσεις, περισσότερα στοιχεία να φθάνουν νωρίτερα και server push. Το HTTP/2 χρησιμοποιεί τα ίδια API του HTTP με τα οποία οι προγραμματιστές είναι εξοικειωμένοι, αλλά προσφέρει και μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά που μπορούν να υιοθετήσουν.

Μια αξιοσημείωτη αλλαγή είναι ότι τα αιτήματα HTTP θα είναι «φθηνότερα». Η διαδικτυακή κοινότητα έχει πει πολλές φορές στους προγραμματιστές να αποφεύγουν την προσθήκη πάρα πολλών αιτήσεων HTTP στις σελίδες τους, το οποίο οδήγησε σε τεχνικές βελτιστοποίησης, όπως code inlining ή concatenation για τη μείωση των αιτήσεων αυτών. Με το HTTP/2, ένα νέο multiplexing χαρακτηριστικό επιτρέπει πληθώρα των αιτημάτων να παραδοθεί ταυτόχρονα, έτσι ώστε να μην μπλοκάρεται το φόρτωμα των σελίδων.

Το HTTP/2 χρησιμοποιεί επίσης σημαντικά λιγότερες συνδέσεις, με την ελπίδα να οδηγήσει σε μείωση του φορτίου για τους διακομιστές και τα δίκτυα. Ο Nottingham είχε δημοσιευθεί προηγουμένως μια σειρά από άλλες βελτιώσεις που έρχονται με το νέο πρότυπο στο blog του.

Το νέο πρότυπο HTTP βασίστηκε στο πρωτόκολλο SPDY protocol της Google, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα από ορισμένες τεχνολογίες για την χειραγώγηση της κίνησης, ώστε να μειωθούν οι καθυστερήσεις και να βελτιώνει η ασφάλεια, εξασφαλίζοντας έτσι γρηγορότερους χρόνους φόρτωσης της σελίδας. Η Google ανακοίνωσε μόλις πριν από λίγες ημέρες ότι σχεδιάζει να στραφεί πλήρως σε HTTP/2 στον Chrome.

Οι προγραμματιστές που επιθυμούν να δοκιμάσουν το HTTP/2 ώστε να επιδιώξουν να βελτιωθούν πριν να γίνει αυτό επίσημο, μπορούν να το κάνουν ήδη από σήμερα, στον Firefox και τον Chrome, σε συνδυασμό με downloadable διακομιστές δοκιμών. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο HTTP/2 FAQ.

Δεν αναμένεται να πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να δημοσιευτεί το HTTP/2 στην τελική του μορφή.

Πηγή: theLab.gr

Darwin Team
Η Darwin Business & IT Solutions βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Αθήνας, επί της οδού Ερμού 56 και στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ερμού 2. Το όνομα της εμπνευσμένο από τον Κάρολο Δαρβίνο, θεμελιωτή της θεωρίας της εξέλιξης. Οι διαφορετικές και καινοτόμες ιδέες, η δημιουργική σκέψη σε συνδυασμό με τη συνέπεια και την άψογη εκτέλεση, προσδίδουν στην εταιρία τα στοιχεία εκείνα τα οποία την κατατάσσουν στις δυναμικές και ταχύτητα αναπτυσσόμενες εταιρίες του κλάδου, έχοντας ήδη παγιώσει τη θέση της στην ευρύτερη αγορά υλοποιώντας σημαντικά project. Με συνέπεια και υπευθυνότητα χτίζουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και άριστης συνεργασίας.

Σχετικά Άρθρα