Κατάλληλες λέξεις – κλειδιά για το SEO (Κeyword Research)

Κατάλληλες λέξεις – κλειδιά για το SEO (Κeyword Research)

Η ποιότητα του περιεχομένου σας είναι σημαντική, αλλά αν δεν στοχεύετε στις σωστές λέξεις-κλειδιά και φράσεις, η ιστοσελίδα σας δεν θα επιτύχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το “μυστικό” του SEO είναι να δημιουργήσετε εξαιρετικό περιεχόμενο που είναι προσαρμοσμένο στις φράσεις-κλειδιά και λέξεις που ενδιαφέρουν το κοινό και γνωρίζετε ότι θα χρησιμοποιήσει κατά την αναζήτηση στις μηχανές αναζήτησης. Παρακάτω θα εξετάσουμε κάποιους τρόπους με τους οποίους γίνεται η έρευνα για τις περιζήτητες λέξεις – κλειδιά και φράσεις, καθώς και το πώς χρησιμοποιούνται.

Ερεύνα για την επιλογή κατάλληλων φράσεων-κλειδιών με Εργαλεία SEO (Keyword Research)

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ξεκινήσετε την έρευνα για λέξεις-κλειδιά. Ορισμένα από αυτά τα εργαλεία, τα πιο εξειδικευμένα, απαιτούν πληρωμή, ενώ άλλα είναι δωρεάν.

Ξεκινήστε με μια αναζήτηση στη Google!

Ξεκινώντας με μια απλή αναζήτηση στη Google , μπορείτε να αντλήσετε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις φράσεις που χρησιμοποιεί το κοινό σας κατά την αναζήτηση. Τα προτεινόμενα αποτελέσματα της Google προέρχονται από συχνά χρησιμοποιούμενες φράσεις από τους χρήστες, οπότε αξίζει να δημιουργήσετε περιεχόμενο που απευθύνεται σε αυτές τις φράσεις. Είναι σημαντικό να έχετε ξεχωριστές σελίδες στην ιστοσελίδα σας με περιεχόμενο που στοχεύει σε αυτές τις φράσεις-κλειδιά. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε ακόμα περισσότερες δημοφιλείς φράσεις – κλειδιά στο κάτω μέρος της σελίδας αποτελεσμάτων, στην ενότητα “σχετικές αναζητήσεις”(“related searches”).

Google Trends 

Αν επιθυμείτε να εντοπίσετε ακόμα περισσότερες φράσεις – κλειδιά που χρησιμοποιεί το κοινό σας, μπορείτε να αξιοποιήσετε το Google Trends

To Google Trends είναι ένα δωρεάν εργαλείο της Google που εκτός από προτεινόμενες φράσεις, παρέχει και στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των αναζητήσεων μιας φράσης ψάχνουν μέχρι και τα τελευταία 5 χρόνια.

Ubersuggest για όγκο και δυσκολία λέξεων-κλειδιών (keyword volume and difficulty)

Το ubersuggest είναι ένα φοβερό εργαλείο SEO  που θα σας βοηθήσει να εστιάσετε ακόμα περισσότερο στη στρατηγική περιεχομένου σας. Δημιουργήθηκε από τον Neil Patel, έναν από τους διασημότερους ειδικούς στον τομέα του SEO και του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Το Ubersuggest σας προσφέρει 3 δωρεάν αναζητήσεις την ημέρα και διαθέτει επίσης μια δοκιμαστική περίοδο 7 ημερών χωρίς χρέωση. Ένα από τα πλεονεκτήματα του Ubersuggest είναι ότι παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία για τον όγκο των λέξεων-κλειδιών (δηλαδή πόσο συχνά αναζητούνται κάθε μήνα) και τη δυσκολία τους στο SEO, δείχνοντας πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να καταταχθείτε ψηλά για μια συγκεκριμένη φράση-κλειδί.

Η δυσκολία SEO (SEO difficulty) υπολογίζεται με βάση τα backlinks , την εξουσιοδότηση του τομέα (domain authority) και τη σχετικότητα των URL που βρίσκονται στην πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων για μια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί.

Για να το κατανοήσετε πλήρως, απαιτείται κάποια εμπειρία στον τομέα του SEO . Παρ’ όλα αυτά, για αρχή είναι συνήθως καλό να αποφεύγετε λέξεις και φράσεις – κλειδιά με υψηλή δυσκολία.

Ένα άλλο παρόμοιο εργαλείο με το Ubersuggest είναι το  keywordtool.io ,το οποίο πλέον απαιτεί πληρωμή, αλλά προσφέρει μια δωρεάν έκδοση που σας παρέχει μια μεγάλη λίστα φράσεων-κλειδιών χωρίς όμως πληροφορίες για τον όγκο και τη δυσκολία των λέξεων-κλειδιών.

Περισσότερα εργαλεία για keyword research (επί πληρωμή)


Αν ψάχνετε για ακόμη καλύτερα και πιο εξειδικευμένα εργαλεία για έρευνα λέξεων-κλειδιών, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε πληρωμένες λύσεις. Κάποια από τα κορυφαία εργαλεία SEO περιλαμβάνουν το ahrefs , το SEMrush και το Moz . Αυτά τα εργαλεία είναι εξαιρετικά και προσφέρουν πολλά περισσότερα από ένα απλό εργαλείο έρευνας λέξεων-κλειδιών. Συνεπώς, η τιμή αυξάνεται σημαντικά με τις επιπλέον δυνατότητες. Αυτά τα εργαλεία είναι κατάλληλα για εταιρείες ανάπτυξης ιστοσελίδων που επιθυμούν να παρέχουν υψηλού επιπέδου SEO στους πελάτες τους.

erevna gia lexeis - kleidia

Πως θα χρησιμοποιήσετε τις λέξεις – κλειδιά στο περιεχόμενο σας

1)Λέξεις – κλειδιά στα metadata 

Μια από τις παλαιότερες εργασίες SEO είναι η διασφάλιση ότι οι κατάλληλες λέξεις και φράσεις-κλειδιά περιλαμβάνονται στα metadata της ιστοσελίδας σας.
Τα metadata περιλαμβάνουν τον τίτλο της σελίδας (title tag) και την περιγραφή (description) που εμφανίζονται μαζί με το URL σε μια σελίδα στη Google.
Είναι απαραίτητο να έχετε τη φράση-κλειδί που επιθυμείτε να στοχεύσετε τόσο στον τίτλο όσο και στην περιγραφή κάθε σελίδας.

Κάποιες ακόμα συμβουλές για τα metadata: 

  • Βεβαιωθείτε ότι το title tag δεν υπερβαίνει τους 60 χαρακτήρες.
  • Περιορίστε το μέγεθος της περιγραφής με ανώτατο όριο τους 155 χαρακτήρες.
  • Συμπεριλάβετε λέξεις στα metadata που θα προκαλέσουν τον χρήστη να κάνει κλικ στη σελίδα σας (π.χ. αριθμοί, λίστες, χρονολογίες).
  • Βεβαιωθείτε ότι τα metadata αντιπροσωπεύουν το περιεχόμενο της σελίδας.
  • Τοποθετήστε το όνομα της εταιρίας σας στο τέλος του title tag για να ενισχύσετε την αναγνωρισιμότητα της εταιρίας σας (εφόσον χωράει στους 60 χαρακτήρες μαζί με τον κύριο τίτλο).

Συνοψίζοντας ας δούμε τι πρέπει να αποφεύγετε οπωσδήποτε στους τίτλους και τις περιγραφές που δημιουργείτε:

  • Για τους τίτλους (Τitle tags):

    1. Αποφύγετε την προσθήκη άσχετων στοιχείων στους τίτλους. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν μια φράση έχει μεγάλη αναζήτηση, αν δεν είναι πλήρως συνεκτική με το περιεχόμενο της σελίδας, μην την προσθέσετε.
    2. Μην χρησιμοποιείτε γενικούς τίτλους όπως Σελίδα 1, Αρχική Σελίδα, Untitled, κλπ.
    3. Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο τίτλο για όλες τις σελίδες. Κάθε σελίδα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν πιο μοναδικό τίτλο.

  • Για τις περιγραφές (Meta Descriptions):

    1. Αποφύγετε τις περιγραφές που δεν σχετίζονται με το περιεχόμενο σας.
    2. Αποφύγετε γενικές περιγραφές όπως “Αυτή είναι μια ιστοσελίδα”.

3. Μην αντιγράφετε και επικολλάτε ολόκληρο το περιεχόμενο της σελίδας στην περιγραφή.
4. Αποφύγετε να συμπληρώνετε την περιγραφή μόνο με λέξεις – κλειδιά χωρίς να έχουν συνοχή μεταξύ τους.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να δημιουργήσετε βελτιστοποιημένα τίτλους και περιγραφές που θα βοηθήσουν στην προβολή της ιστοσελίδας σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

2) Λέξεις – κλειδιά στα headings της σελίδας (H1-H6)

Τα headings της σελίδας, γνωστά και ως Η1, H2, H3, αποτελούν τους εσωτερικούς τίτλους και υπότιτλους της σελίδας. Αυτά τα στοιχεία βοηθούν τόσο την Google όσο και τους χρήστες να κατανοήσουν τη δομή της σελίδας, το θέμα που αναφέρεται και την σημασία του περιεχομένου.

Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε την κύρια φράση-κλειδί στο H1 της σελίδας. Το H1, το οποίο πρέπει να υπάρχει μόνο μία φορά σε κάθε σελίδα, είναι ο κύριος τίτλος και έχει μεγάλη σημασία για το SEO. Εάν υπάρχουν δευτερεύουσες φράσεις που θέλετε να επισημάνετε, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε στα H2 και H3, δηλαδή στους υπότιτλους. 

3) Λέξεις – κλειδιά στο περιεχόμενο

Οι σημαντικές λέξεις – κλειδιά και φράσεις φυσικά πρέπει να περιλαμβάνονται και μέσα στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας.

  • Στα κείμενα είναι καλό να χρησιμοποιείται η φράση-κλειδί που στοχεύετε αρκετές φορές και σε διάφορα σημεία του κειμένου, χωρίς όμως να υπερβαίνετε τα όρια και να κάνετε αλόγιστη χρήση.
  • Στις εικόνες είναι καλό να περιλαμβάνονται κάποιες λέξεις-κλειδιά, είτε στο όνομα της εικόνας είτε στο alt-text (εναλλακτικό κείμενο).
  • Στα βίντεο είναι θετικό να υπάρχουν λέξεις-κλειδιά στον τίτλο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ποιότητα και η χρηστικότητα του περιεχομένου είναι προτεραιότητα. Οι λέξεις – κλειδιά πρέπει να χρησιμοποιούνται με φυσικό τρόπο και να συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση και αξιοποίηση του περιεχομένου από τους χρήστες.

Ξεκινήστε ένα project σήμερα!

Συμπληρώστε τη φόρμα και η ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας εντός 24 ωρών.

Στείλτε μας email sales@darwin.gr
Ή καλέστε +30 210 300 1787
                          +30 2311 111 901