QA & Testing

Δοκιμή του λογισμικού σε κάθε βήμα της διαδικασίας ανάπτυξης του.
Διασφαλίζουμε την ποιότητα του τελικού προϊόντος!

Εξειδικευόμαστε στη διασφάλιση ποιότητας παραγωγής με τη χρήση ειδικών μεθόδων ελέγχου.

Αναλαμβάνουμε την ανάλυση και την αποτελεσματική οργάνωση της διαδικασίας ανάπτυξης προϊόντων.

Εγγυόμαστε την παράδοση πλήρως λειτουργικών και αξιόπιστων λογισμικών που ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες σας.

Τα οφέλη της QA για τις επιχειρήσεις

01

ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΝΑΔΩΝ

Σε κάθε βήμα της διαδικασίας ανάπτυξης τμηματοποιούμε το έργο σε ανεξάρτητα, μεμονωμένα μέρη που ονομάζονται μονάδες και δοκιμάζουμε το καθένα απο αυτά για να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του σε διαμερισματοποιημένο περιβάλλον.

02

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

Ο έλεγχος κάθε μέρους της εφαρμογής αποτελεί μια πολύ απαραίτητη διαδικασία για να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία του τελικού προϊόντος και την πλήρη ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών σας. Το QA διασφαλίζει την εξάλειψη των σφαλμάτων ή των πολύπλοκων διαδικασίων εξαλείφονται πριν την παράδοση του προϊόντος στον πελάτη.

03

ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

Θέτουμε τους βασικότερους δείκτες απόδοσης έτσι ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδο των δοκιμαστικών εργασιών και να ελέγχετε αν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα ικανοποιούν τις απαιτήσεις και τους στόχους σας.

04

ΑΠΟΔΟΣΗ

Δημιουργουμε διάφορα σενάρια ορθής και κακής χρήσης του προϊόντος και με διεξοδικό έλεγχο διασφαλίζουμε ότι τυχόν αστοχίες και προβλήματα στην ταχύτητα του λογισμικού θα επιλυθούν πριν την παράδοσή του στον πελάτη.

05

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Η διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου ενός προϊόντος δεν τελειώνει με την παράδοση του. Τα συμβόλαια τεχνικής υποστήριξης που παρέχουμε έχουν ως στόχο να διασφαλίζουν την ορθή λειτουργία και απόδοση ενός προϊόντος που βρίσκεται σε live περιβάλλον ελέγχοντας εκ νέου την ανταπόκρισή του του μετά από την πραγματοποίηση ενημερώσεων και αναβαθμίσεων.

Διασφάλιση Ποιότητας & ISO 25010

Το ISO 25010, με τίτλο «Συστήματα και μηχανική λογισμικού – Απαιτήσεις και αξιολόγηση ποιότητας συστημάτων και λογισμικού (SQuaRE) – Μοντέλα ποιότητας συστήματος και λογισμικού» είναι ένα πρότυπο λογισμικού με κύριο σκοπό τον καθορισμό και την αξιολόγηση της ποιότητας προϊόντων λογισμικού. Βασίζεται 8 ποιοτικά χαρακτηριστικά, το καθένα από τα οποία αναλύεται σε επιμέρους υπό χαρακτηριστικά. Το μοντελο ISO 25010 έχει δυο κύριες διαστάσεις, ένα μοντέλο ποιότητας προϊόντος λογισμικού και ένα μοντέλο ποιότητας συστήματος σε χρήση.

Λειτουργική αρτιότητα (functional suitability)

Αντιπροσωπεύει το βαθμό κατά τον οποίο το σύστημα παρέχει λειτουργίες που ανταποκρίνονται σε καθορισμένες συνθήκες.
Υποδιαιρείται στα εξής υπό χαρακτηριστικά

  • Λειτουργική Πληρότητα: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο το σύνολο των λειτουργιών του συστήματος καλύπτει τους στόχους και τις απαιτήσεις του χρήστη.
  • Λειτουργική Ακρίβεια: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο τον σύστημα παρέχει τα σωστά αποτελέσματα με την απαιτούμενη ακρίβεια.
  • Λειτουργική Καταλληλόλητα: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο οι λειτουργίες διευκολύνουν την εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων και απαιτήσεων

Αξιοπιστία

Το χαρακτηριστικό αυτό αντιπροσωπεύει την ικανότητα του συστήματος να εκτελεί καθορισμένες λειτουργίες σε καθορισμένες συνθήκες και χρονικές περιόδους.
Υποδιαιρείται στα εξής υπό χαρακτηριστικά:

  • Ωριμότητα: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο ένα σύστημα ικανοποιεί τις ανάγκες για αξιοπιστία υπό κατάλληλες συνθήκες.
  • Διαθεσιμότητα: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο είναι έτοιμο και προσβάσιμο για χρήση.
  • Ανοχή σε Σφάλματα: Είναι ο βαθμός κατά τον οποίο το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και αν προκληθούν σφάλματα.
  • Δυνατότητα Ανάκαμψης: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο το σύστημα σε περίπτωση βλάβης να μπορέσει να επανέλθει στην επιθυμητή κατάσταση λειτουργίας του, αφού μπορέσει να ανακτήσει τα δεδομένα του.

Αποδοτικότητα Επιδόσεων

Αντιπροσωπεύει την απόδοση του συστήματος σε σχέση με την ποσότητα των πόρων που χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες συνθήκες.
Υποδιαιρείται στα εξής υπό χαρακτηριστικά:

  • Χρονική Συμπεριφορά: Είναι ο βαθμός κατά τον οποίο οι χρόνοι απόκρισης, επεξεργασίας και το ποσοστό απόδοσης του συστήματος κατά την εκτέλεσή του, πληρούν τις απαιτήσεις.
  • Αξιοποίηση των πόρων: ίναι ο βαθμός κατά τον οποίο οι ποσότητες και τα είδη των πόρων που χρησιμοποιούνται από το σύστημα κατά την εκτέλεσή του, πληρούν τις απαιτήσεις.
  • Χωρητικότητα: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο τα ανώτατα όρια του συστήματος ικανοποιούν τις απαιτήσεις του προϊόντος.

Χρηστικότητα

Το χαρακτηριστικό αυτό αντιπροσωπεύει την ικανότητα του συστήματος να χρησιμοποιείται από συγκεκριμένους χρήστες με κύριο σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων αποτελεσματικά και αποδοτικά.
Υποδιαιρείται στα εξής υπό χαρακτηριστικά:

  • Καταλληλότητα/ Αναγνωρισιμότητα: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να διακρίνουν εάν το σύστημα είναι κατάλληλο για τις ανάγκες τους.
  • Δυνατότητα Εκμάθησης: Είναι ο βαθμός που δείχνει την ευκολία με την οποία οι χρήστες μπορούν να κατανοήσουν το σύστημα, ώστε να μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν κατάλληλα και αποδοτικά προκειμένου να ικανοποιήσουν τους στόχους τους μέσα σε κατάλληλο πλαίσιο χρήσης.
  • Λειτουργικότητα: Είναι ο βαθμός που δείχνει την ευκολία και τον έλεγχο χρήσης των χαρακτηριστικών του συστήματος.
  • Προστασία Σφαλμάτων Χρήστη: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο το σύστημα αποτρέπει τους χρήστες στο να κάνουν λάθη.
  • Περιβάλλον Χρήστη: Είναι ο βαθμός που δείχνει κατά πόσο το περιβάλλον του συστήματος είναι ευχάριστο και κατανοητό από το χρήστη.
  • Προσβασιμότητα: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο ένα σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους χρήστες μέσα στο ευρύτερο φάσμα των χαρακτηριστικών του και των δυνατοτήτων του, ώστε να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι.

Ασφάλεια

Το χαρακτηριστικό αυτό αντιπροσωπεύει την ικανότητα που έχει το σύστημα να προστατεύει τις πληροφορίες και τα δεδομένα του από άλλα συστήματα ή χρήστες ανάλογα με τις άδειες πρόσβασης.
Υποδιαιρείται στα εξής υπό χαρακτηριστικά:

  • Εμπιστευτικότητα: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο το σύστημα διασφαλίζει ότι τα δεδομένα είναι προσβάσιμα μόνο σε εκείνους που έχουν εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.
  • Ακεραιότητα: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο το σύστημα αποτρέπει την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή την τροποποίηση προγραμμάτων ή δεδομένων του.
  • Μη Αντιγραψιμότητα: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο το λογισμικό δεν μπορεί να αντιγραφεί.
  • Ευθύνη: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο οι δράσεις μπορούν να εντοπιστούν μοναδικά σε μία οντότητα.
  • Αυθεντικότητα: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο η ταυτότητα του συστήματος μπορεί να αποδειχθεί.

Συμβατότητα

Το χαρακτηριστικό αυτό αντιπροσωπεύει την ικανότητα του συστήματος να μπορεί να εκτελεί τις λειτουργίες του και να διαμοιράζεται τους πόρους του με άλλα συστήματα που τρέχουν σε κοινό λειτουργικό περιβάλλον.
Υποδιαιρείται στα εξής υπό χαρακτηριστικά:

  • Συνύπαρξη: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο ένα σύστημα μπορεί να κάνει τις απαραίτητες λειτουργίες του αποτελεσματικά, ενώ μοιράζεται ένα κοινό περιβάλλον και πόρους με άλλα συστήματα, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις σε οποιοδήποτε άλλο σύστημα.
  • Διαλειτουργικότητα: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο δύο ή περισσότερα συστήματα μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να χρησιμοποιούν όσες έχουν αλλαχθεί.

Συντηρησιμότητα

Το χαρακτηριστικό αυτό αντιπροσωπεύει το βαθμό της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας με την οποία το σύστημα μπορεί να τροποποιηθεί, να βελτιωθεί και να προσαρμοστεί στις αλλαγές του περιβάλλοντος και των απαιτήσεων.
Υποδιαιρείται στα εξής χαρακτηριστικά:

  • Δυνατότητα Επέκτασης: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο ενδεχόμενη αλλαγή σε κάποιο διακριτό στοιχείο του λογισμικού δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα συστατικά του συστήματος.
  • Δυνατότητα Επαναχρησιμοποίησης: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο κάποιο στοιχείο του συστήματος είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο για τη δημιουργία άλλου συστήματος.
  • Δυνατότητα Ανάλυσης: Είναι ο βαθμός αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας με την οποία αξιολογείται μια προβλεπόμενη αλλαγή σε ένα ή περισσότερα μέρη του συστήματος, με σκοπό την διάγνωση ελλείψεων, την διάγνωση αιτιών προβλημάτων και τον προσδιορισμό μερών που πρέπει να τροποποιηθούν.
  • Δυνατότητα Τροποποίησης: Είναι ο βαθμός κατά τον οποίο το σύστημα μπορεί να τροποποιηθεί αποτελεσματικά και αποδοτικά χωρίς αλλοιωθεί η υφιστάμενη ποιότητα του συστήματος.
  • Δυνατότητα δοκιμών: Είναι ο βαθμός της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας με την οποία μπορούν να καθοριστούν τα κριτήρια δοκιμών για ένα σύστημα και οι δοκιμές μπορούν να πραγματοποιηθούν για να διαπιστωθεί αν τα κριτήρια αυτά πληρούνται.

Φορητότητα

Αντιπροσωπεύει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα με την οποία εάν σύστημα μπορεί να μεταφερθεί σε ένα άλλο σύστημα και να λειτουργήσει ομαλά σύμφωνα με τις προδιαγραφές του.
Υποδιαιρείται σε:

  • Προσαρμοστικότητα: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο ένα σύστημα μπορεί αποτελεσματικά και αποδοτικά να προσαρμοστεί σε άλλα περιβάλλοντα και σε διαφορετικό υλικό.
  • Εγκατάσταση-Απεγκατάσταση: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με το οποίο ένα σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί ή να απεγκατασταθεί επιτυχώς από ένα περιβάλλον.
  • Δυνατότητα Αντικατάστασης: Είναι ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο ένα προϊόν λογισμικού μπορεί να αντικαταστήσει ένα άλλο για τον ίδιο σκοπό στο ίδιο λειτουργικό περιβάλλον.

NEXT SERVICE

DevOps

Ξεκινήστε ένα project σήμερα!

Συμπληρώστε τη φόρμα και η ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας εντός 24 ωρών.

Στείλτε μας email [email protected]
Ή καλέστε +30 210 300 1787
                          +30 2311 111 901