Τι είναι UX & UI Design

Τι είναι UX & UI Design

Ο σχεδιασμός UX & UI (UX & UI design) είναι ένας όρος που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια όταν αναφερόμαστε στη δημιουργία ιστοσελίδων και e-shop και την ανάπτυξη κινητών εφαρμογών. Οι προγραμματιστές και οι marketers τονίζουν τη σημασία του σχεδιασμού UX και UI για τη δημιουργία σύγχρονων ιστοσελίδων και εφαρμογών που είναι σε θέση να παρέχουν αποτελέσματα.

Πολλοί, ωστόσο, εξακολουθούν να αναρωτιούνται τι ακριβώς είναι ο σχεδιασμός UX και UI, αν είναι πραγματικά σημαντικός, αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο όρων ή αν απλά αναφέρονται μαζί σαν συνώνυμα.

Τι είναι το UI Design;

Το UI design (User Interface design)  αναφέρεται στον σχεδιασμό της γραφικής διεπαφής του χρήστη αποτελώντας σημαντικό τμήμα των ψηφιακών εφαρμογών. Απλούστερα, αφορά τα γραφικά στοιχεία ενός ψηφιακού προϊόντος. Καθορίζει πώς σχεδιάζονται και συνδυάζονται με σκοπό να παρέχουν την καλύτερη αισθητική εμπειρία στον χρήστη.

Ο σχεδιαστής UI (UI designer) είναι υπεύθυνος για :

  • την επιλογή των χρωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν σε μια ιστοσελίδα
  • τον τρόπο συνδυασμού τους στις διάφορες ενότητες της ιστοσελίδας
  • το μέγεθος και το χρώμα των κουμπιών για ευκολότερη αναγνώριση
  • το κατάλληλο μέγεθος των φωτογραφιών για κάθε ενότητα της ιστοσελίδας
  • την επιλογή της κατάλληλης γραμματοσειράς και το κατάλληλο διάστημα μεταξύ των επικεφαλίδων και των κειμένων προκειμένου να αποδίδουν και να είναι ευανάγνωστα από τους επισκέπτες. 

Επιπλέον, ο σχεδιαστής UI πρέπει να συνεργαστεί στενά με τους προγραμματιστές. Πρέπει να σχεδιάσει μεταβάσεις, κινούμενα σχέδια (animations) και οποιοδήποτε άλλο οπτικό στοιχείο μπορεί να περιλαμβάνει η σελίδα, προκειμένου να παρουσιάζεται μπροστά στον χρήστη με τον πιο εντυπωσιακό και αισθητικά ικανοποιητικό τρόπο.

Τι είναι το UX Design;

Το UX  (User eXperience) αναφέρεται στην εμπειρία του χρήστη. Περιγράφει την εμπειρία που βιώνει ο χρήστης κατά την αλληλεπίδρασή του με μια ιστοσελίδα ή μια ψηφιακή εφαρμογή. 

Ο UX σχεδιαστής ασχολείται με το σχεδιασμό και τη δομή της ιστοσελίδας. Αντίθετα από τον σχεδιαστή UI, που επικεντρώνεται στην αισθητική, ο UX σχεδιαστής αναλαμβάνει να συνδυάσει όλα τα στοιχεία με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα. 

Ο στόχος του είναι να επιτρέψει στον χρήστη να βρει εύκολα αυτό που αναζητά, χωρίς περιττά κλικ. Επίσης, στοχεύει στο να τον κατευθύνει προς τις σελίδες και τα πεδία που είναι σημαντικά για την επιχείρηση, τις πληροφορίες ή τα προϊόντα που αναζητά. Οφείλει, ακόμη, να διευκολύνει την πρόσβαση σε σελίδες προϊόντων, επικοινωνίας και υπηρεσιών, προσφέροντας συνολικά μια ευχάριστη ψηφιακή εμπειρία στον χρήστη.

Ο συνδυασμός UX και UI design

Είναι προφανές ότι οι δύο αυτοί ρόλοι πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά για να επιτευχθεί το επιθυμητό και βέλτιστο αποτέλεσμα στον σχεδιασμό ενός ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop), μιας ιστοσελίδας  ή μιας εφαρμογής κινητού (mobile app). 

Οι σχεδιαστές UI πρέπει να συνεργαστούν στενά με τους σχεδιαστές UX, έτσι ώστε ό,τι σχεδιάζουν για να δημιουργήσουν μια όμορφη “εμφάνιση” στην ψηφιακή εφαρμογή, να μπορεί να τοποθετηθεί έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα που θα αφήσει τον επισκέπτη εντελώς ικανοποιημένο.

Για παράδειγμα, ο σχεδιαστής UI δημιουργεί τη διάταξη της αρχικής σελίδας και αποφασίζει ποια χρώματα και γραμματοσειρές θα πρέπει να έχουν τα κουμπιά. Ο σχεδιαστής UX από την άλλη, πρέπει να αποφασίσει πού θα τοποθετηθούν στη σελίδα και πόσα από αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να επιτρέπεται στον χρήστη να περιηγηθεί εύκολα και γρήγορα. 

Όταν αυτοί οι δύο ρόλοι δεν συνεργάζονται αρμονικά, το έργο μπορεί να οδηγηθεί σε καταστροφικά αποτελέσματα. Υπάρχουν εφαρμογές που με μια πρώτη ματιά φαίνονται καλαίσθητες, αλλά όταν προσπαθείς να βρεις κάτι, χάνεσαι. Και από την άλλη μεριά, υπάρχουν ιστοσελίδες που είναι λειτουργικές, αλλά σε μεταφέρουν πίσω στον παρελθοντικό σχεδιασμό διατάξεων. 

Σπουδαιότητα του UI/UX σχεδιασμού

Το UX/UI design αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την επιτυχία της ψηφιακής παρουσίας σας, ανεξαρτήτως μεγέθους της επιχείρησής. Αν επενδύετε σημαντικά ποσά στην ψηφιακή σας παρουσία, η προσοχή στη λεπτομέρεια του UX/UI design μπορεί να καθορίσει εάν θα επωφεληθείτε ή εαν  θα χάσετε τα ποσά αυτά.

Ένα παράδειγμα είναι η Amazon που βελτίωσε το UX της για να μειώσει τα απαιτούμενα βήματα για την παραγγελία προϊόντων. Αυτές οι βελτιώσεις της έφεραν δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα έσοδα.

Συμπέρασμα


Ακόμα και για μικρές επιχειρήσεις με δικό τους e-shop, η προσοχή στο UX/UI design παίζει σπουδαίο ρόλο. Ο σχεδιασμός UX/UI μπορεί να καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία της ψηφιακής τους παρουσίας.

Οι χρήστες πλέον έχουν πολλές επιλογές και δεν θα ανεχθούν μια ιστοσελίδα/εφαρμογή που δεν προσφέρει μια καλή εμπειρία χρήσης. Αν η εμπειρία περιήγησής τους είναι δυσάρεστη, απλά θα αποχωρήσουν και θα επιλέξουν άλλη επιλογή που προσφέρει καλύτερη ψηφιακή εμπειρία. 

Επίσης, η λειτουργικότητα της ιστοσελίδας σας είναι σημαντική και για τις μηχανές αναζήτησης, όπως η Google.  Η Google αναγνωρίζει αν οι χρήστες είναι ικανοποιημένοι με την ιστοσελίδα σας και αν μπορούν να πλοηγηθούν εύκολα. Αυτό επηρεάζει την κατάταξή της στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Ένα άριστο UX/UI design θα βοηθήσει την ιστοσελίδα σας να ανεβεί ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης. Έτσι, θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, πωλήσεις και κέρδη. Αντίθετα, μια δυσάρεστη εμπειρία χρήσης μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική αξιολόγηση από την Google. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολέψει την προβολή της ιστοσελίδας σας στα αποτελέσματα αναζήτησης, ανεξαρτήτως προσπαθειών βελτιστοποίησης του SEO. 

Συνοψίζοντας, το UX/UI design αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία της ψηφιακής σας παρουσίας, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης. Ένας καλό σχεδιασμός UX/UI μπορεί να επιφέρει διαφορά στην εμπειρία των χρηστών, τις πωλήσεις και την κατάταξή στις μηχανές αναζήτησης. Συνίσταται, λοιπόν, ανεπιφύλακτα να επενδύσετε σε ένα σχεδιασμό UX/UI που θα προσφέρει μια εξαιρετική ψηφιακή εμπειρία στους χρήστες σας.
Ξεκινήστε ένα project σήμερα!

Συμπληρώστε τη φόρμα και η ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας εντός 24 ωρών.

Στείλτε μας email [email protected]
Ή καλέστε +30 210 300 1787
                          +30 2311 111 901