Το Internet της λογοκρισίας
Για περίπου είκοσι χρόνια, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν υπεύθυνη για τον επίσημο κατάλογο των διευθύνσεων όλων των websites παγκοσμίως. Αλλά αυτό μόλις άλλαξε. Η 1η Οκτωβρίου ήταν μία ιστορική ημέρα για τον σύγχρονο πολιτισμό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έπαψε να έχει τον εποπτικό ρόλο της διευθυνσιοδότησης στο Διαδίκτυο, παραδίδοντας τη διαχείριση του συστήματος σε έναν παγκόσμιο φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Πλέον, ο ICANN είναι ένας αυτορρυθμιζόμενος οργανισμός, που θα λειτουργεί από “ενδιαφερόμενους” του Διαδικτύου, μηχανικούς, ακαδημαϊκούς, επιχειρήσεις, μη κυβερνητικούς και κυβερνητικούς φορείς.
Όσοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις γνώριζαν για τη συγκεκριμένη ημερομηνία-σταθμό, αφού ήταν το ορόσημο ενός δεκαετούς πλάνου και έντονων προσπαθειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ να “ιδιωτικοποιήσει” τον έλεγχο του Internet. Αμερικανοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του ICANN είχαν υποστηρίξει πως με τη σύμβαση είχε δοθεί στις ΗΠΑ ένας συμβολικός εποπτικός ρόλος και επί της ουσίας δεν υπήρχε κανένας έλεγχος.
Οι οπαδοί αυτής της αλλαγής υποστηρίζουν ότι πλέον θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια, ανεξαρτησία και ακεραιότητα του συστήματος, ενώ οι πολέμιοι ότι ανοίγει ο δρόμος για όποια αυταρχικά καθεστώτα θελήσουν να έχουν έλεγχο στο Internet. Μάλιστα, υπήρξε και μια νομική προσπάθεια μπλοκαρίσματος της μετάβασης από τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ [Αριζόνα, Οκλαχόμα, Νεβάδα και Τέξας], η οποία σταμάτησε στην αρνητική γνωμοδότηση ομοσπονδιακού δικαστή στο Τέξας, σχετικά με την έκδοση διαταγής παύσης της μετάβασης στο νέο καθεστώς.
Ο Stephen Crocker, πρόεδρος του ICANN κι ένας από τους μηχανικούς που ανέπτυξαν τα πρώτα πρωτόκολλα στο Internet, είναι ένας από τους επώνυμους υποστηρικτές της μετάβασης. Δήλωσε οπαδός της πολυφωνίας και πως η μετάβαση ήταν ο μόνος τρόπος για να παραμείνει το Internet ελεύθερο στο μέλλον.
Γιατί όμως υπήρξαν τόσο έντονες αντιδράσεις και αντιστάσεις για αυτή τη μετάβαση; Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγορήθηκε ακόμη και ότι έκανε “δώρο” τον έλεγχο του Internet σε Κίνα, Ρωσία και Ιράν, χώρες οι οποίες συμμετέχουν στην παγκόσμια επιτροπή του ICANN και είναι μεταξύ αυτών που μάλλον δεν φημίζονται για την ελευθερία του λόγου και της διακίνησης ιδεών. Το αντίθετο, εφαρμόζουν πολιτικές λογοκρισίας, μαζί με αρκετές ακόμα. Οι Ρώσοι, άλλωστε, έχουν δείξει τις προθέσεις τους ήδη από το παγκόσμιο συνέδριο Διεθνούς Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών [ITU] του 2012, όταν και επισήμως προσπάθησαν με προτάσεις τους στο παγκόσμιο φόρουμ να περάσουν μια σειρά από αλλαγές προς την κατεύθυνση του μεγαλύτερου ελέγχου στο Internet.
Ανοίγει ο δρόμος για περισσότερη διαφάνεια ή για περισσότερο έλεγχο; Με δεδομένες τις προθέσεις του μπλοκ της Ρωσίας, πρέπει μάλλον να αναμένουμε δυσάρεστες εξελίξεις.