9 Tips για έναν πετυχημένο διαγωνισμό στο Facebook

Κάποιοι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν ότι η πραγματοποίηση διαγωνισμού μέσα από το Facebook θα αυξήσει τα Like στη σελίδα τους και το πιο σημαντικό κατανοούν ότι στην πραγματικότητα οι διαγωνισμοί παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες στους χρήστες για την επιχείρηση.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και οι επιχειρηματίες που δηλώνουν ότι οι διαγωνισμοί από το Facebook “Δεν φέρνουν αποτελέσματα!”

Τελικά, οι διαγωνισμοί φέρνουν αποτελέσματα ή όχι;
Φυσικά και φέρνουν αποτελέσματα! Αλλά μόνο όταν γίνονται με τον σωστό τρόπο, δηλαδή κάντε διαγωνισμό όταν έχετε ένα καλό κίνητρο, ένα καλό δώρο και ένα ξεκάθαρο design.

Οι απογοητευμένοι από τους διαγωνισμούς επιχειρηματίες, κατά πάσα πιθανότητα έχουν κάνει μερικά από τα θεμελιώδη λάθη. Είτε παρέχουν το λάθος βραβείο (δώρο) – αγνοώντας τα σχόλια των πελατών, είτε δεν έκανα σωστά τη δουλειά τους (γενικότερα – οπότε ο διαγωνισμός δεν σώζει πάντα τις καταστάσεις).

Για τις επιχειρήσεις ένας διαγωνισμός στο Facebook είναι δωρεάν – εκτός από το κόστος του βραβείου και το application που απαιτείται για την εκτέλεση του διαγωνισμού, αλλά και πάλι πρέπει να επενδυθεί χρόνος για να λειτουργήσει ο διαγωνισμός προς όφελος της επιχείρησης.

Παρακάτω διαβάστε, 9 βέλτιστες πρακτικές που θα κάνουν τον διαγωνισμό σας στο Facebook, επιτυχημένο!
1. Ξεκαθαρίστε εάν πραγματικά έχετε ανάγκη ένα διαγωνισμό.
Αυτό μπορεί να σας ακούγεται σαν μια ανόητη πρόταση, αλλά υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που δεν πρόκειται να επωφεληθούν από έναν διαγωνισμό.
Για παράδειγμα εάν είστε εταιρεία B2B που ασχολείται με χονδρική, τότε ένας διαγωνισμός στο Facebook ενδέχεται να μην σας βοηθήσει να αποκτήσετε ουσιαστικούς πελάτες.

Ωστόσο, εάν είστε πεπεισμένοι ότι ένας διαγωνισμός είναι κατάλληλος για την επιχείρησή σας, τότε το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να ορίσετε κάποιους στόχους.

Τι ελπίζετε να πετύχετε;
Θέλετε να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα της μάρκας σας ή να επισημάνετε κάποιο νέο προϊόν;
Ελπίζετε να αυξήσετε τα Likes στη σελίδα σας;
Θέλετε υψηλή εμπλοκή των χρηστών, με σχόλια;
Ο Νο1 κανόνας είναι να έχετε πραγματικούς στόχους για να τρέξετε ένα διαγωνισμό και όχι μόνο επειδή το κάνουν και οι άλλοι!

2. Αποφασίστε ποιο είδος διαγωνισμού θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας
Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι διαγωνισμού που μπορείτε να εκτελέσετε στο Facebook:

Κληρώσεις
Ιδεών
Φωτογραφικοί
Video
Κάθε τύπος διαγωνισμού, απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό. Οι διαγωνισμοί ιδεών, φωτογραφιών & video θα σας δώσει πλούσιο και πρωτότυπο περιεχόμενο για την σελίδα σας, αλλά απαιτεί περισσότερη προσπάθεια για την συμμετοχή των χρηστών.
Ενώ στους διαγωνισμούς κληρώσεων οι χρήστες λαμβάνουν μέρος γρηγορότερα και ευκολότερα, ενώ μπορείτε να συλλέξετε μερικές βασικές πληροφορίες από τους πελάτες σας.

3. Εξοικειωθείτε με τις πολιτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του Facebook
Όσον αφορά τους διαγωνισμούς, το Facebook έχει μια εκτενή λίστα με αυτά που “πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε”. Όπως για παράδειγμα, απαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε το χαρακτηριστικό κουμπί του Facebook “Like button” ώστε να εισέλθουν ή να ψηφίσουν οι χρήστες.
Ενώ θα πρέπει να ειδοποιήσετε του νικητές πρώτα μέσω email ή τηλεφωνικά ή μέσω μηνύματος στο Facebook προτού τους συγχαρείτε δημοσίως στο Facebook. Παράλληλα δεν μπορείτε στο Τimeline cover image να συμπεριλαμβάνεται “calls to action” του τύπου “Μην ξεχάσετε να ψηφίσετε” ή “Πείτε στους φίλους σας” – και η λίστα συνεχίζεται. Ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες είναι ότι το Facebook ξεκαθαρίζει σαφέστατα πως δεν είναι χορηγός του “giveaway”. Το πιο εύκολο, αλλά και το πιο σωστό, είναι μέσα από τον διαγωνισμό σας, να δείξετε “δυνατά” και ξεκάθαρα τους κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές σας.

Ο παραβιασμός οποιοδήποτε από τους κανόνες του Facebook, θα οδηγήσει τον διαγωνισμό σε “κλείσιμο” και ενδεχομένως και τη σελίδα σας. Καλύτερα να αποκτήσετε έναν “πονοκέφαλο” από τους κανόνες του Facebook, παρά να χάσετε για πάντα τη σελίδα σας στο Facebook.

4. Επιλέξτε το σωστό Application (third-party app) για να τρέξετε τον διαγωνισμό
Το Facebook απαιτεί ρητά από τις επιχειρήσεις να “τρέχουν” ένα διαγωνισμό μέσω εφαρμογής τρίτου κατασκευαστή (Third-party App).
Υπάρχουν πολλές εταιρείες που παρέχουν υποστήριξη εκτέλεσης διαγωνισμών, αλλά θα πρέπει να είστε σίγουροι πως αυτή που επιλέξατε σας παρέχει τουλάχιστον τα βασικά:

Η εφαρμογή θα πρέπει να είναι ευέλικτη και προσαρμόσιμη. Διαφορετικά μπορεί να μην έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε.
Η τιμή πρέπει να είναι σωστή! Υπάρχουν εφαρμογές που είναι δωρεάν και υπάρχουν και άλλες που θα σας κοστίσουν μερικές χιλιάδες ευρώ το μήνα. Προφανώς εάν χρησιμοποιήσετε μια δωρεάν εφαρμογή ή με πολύ χαμηλό κόστος, τότε μειώνεται ο οικονομικός κίνδυνος στην περίπτωση που διαγωνισμός δεν αποδώσει τα αποτελέσματα που θέλατε.
Η εφαρμογή θα πρέπει να ενσωματώνεται στην ιστοσελίδα σας ή ακόμα και “παντού”. Πολλές εφαρμογές τρίτων λειτουργούν μόνο μέσα από το Facebook. Βρείτε μια εφαρμογή όπου σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε το διαγωνισμό και στην ιστοσελίδας σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό!
Η εφαρμογή θα πρέπει να τρέχει στα κινητά. Γιατί; Διότι από τη δεύτερη έκθεση του Facebook το 2012, παρουσίασαν ότι 543 εκατομμύρια από τους ενεργούς χρήστες μπαίνουν στο Facebook από το κινητό τους. Δηλαδή σε σχέση με το 2011 η αύξηση είναι της τάξης του 67%. Εσείς γιατί να στερήσετε από αυτούς τους χρήστες την δυνατότητα να συμμετέχουν στον διαγωνισμό σας;

5. Το σωστό βραβείο/δώρο
Στις μέρες ένα iPad είναι ένα πολύ πετυχημένο και δημοφιλές δώρο! Μπορεί στην αρχή οι περισσότεροι να λάβουν μέρος για το δώρο, αλλά σίγουρα ένα δώρο που ανταποκρίνεται στις “ανάγκες” των καταναλωτών είναι ένας καλός “Δούρειος Ίππος” ώστε στο τέλος οι χρήστες να ενδιαφερθούν για την επιχείρησή σας, ή έστω να μάθουν περισσότερα για εσάς. Φυσικά το iPad δεν είναι η μόνη επιλογή που έχετε. Εάν για παράδειγμα έχετε επιχείρηση καθαρισμού σπιτιών, τότε μπορείτε να δώσετε ως δώρο μια 3μηνη υπηρεσία καθαρισμού.
Το βραβείο που θα προσφέρετε δεν χρειάζεται να “τρυπήσει” τα ταμεία σας, βασικά δεν θα έπρεπε κιόλας.

Απλά να θυμάστε, ότι η αξία του δώρου σας θα πρέπει να αντανακλά την προσπάθεια των χρηστών για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

6. Απλότητα
Ποιο είναι το μυστικό για τη λειτουργία μιας επιτυχημένης εκστρατείας; Μα φυσικά να είναι όλα εύκολα! Και πόσο μάλλον σε ένα διαγωνισμό που πρέπει να συμμετέχουν και οι χρήστες. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα υπερ-καινοτόμων διαγωνισμών με τεράστια επιτυχία, αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα παραδείγματα αποτυχημένων διαγωνισμών επειδή ήταν υπερβολικά περίπλοκη.

Για παράδειγμα…

Άλλο πράγμα είναι να ζητάτε από τις γυναίκες να φωτογραφίσουν τον εαυτό τους με το αγαπημένο τους κόκκινο κραγιόν (ωραία ιδέα ε;;;) και άλλο πράγμα να τους ζητήσετε να μοιραστούν ένα video όπου βρίσκονται δίπλα στο αγαπημένο τους συγκρότημα!

Και φυσικά να γνωρίζετε ότι όσα περισσότερα στοιχεία ζητάτε από τους χρήστες, τόσες λιγότερες συμμετοχές θα έχετε. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να δηλώσουν που εργάζονται, ποια είναι η οικογενειακή τους κατάσταση, να μοιραστούν τις επαφές τους για να λάβουν μέρος σε έναν διαγωνισμό, με δώρο ένα αυτοκόλλητο. Ζητήστε τα βασικά όπως όνομα, ηλικία, email.

7. “Μιλήστε” παντού για τον διαγωνισμό σας
Να είστε κοινωνικοί! Μην δημοσιεύετε τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού μόνο στην ιστοσελίδα σας ή μόνο στην σελίδα σας στο Facebook. Προωθήστε τον διαγωνισμό μέσω του Twitter. Στείλτε ενημερωτικά δελτία τύπου (newsletter) και μετά κάντε και κάποιες διακριτικές υπενθυμίσεις του τύπου ότι ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη. Προσοχή μην το παρακάνετε, διότι οι άνθρωποι θα χάσουν το ενδιαφέρον τους.

Δημοσιεύστε παντού τον διαγωνισμό σας!

Φυσικά την συνολική προώθηση του διαγωνισμού θα πρέπει να την εντάξετε στο γενικότερο στρατηγικό σχέδιο επικοινωνίας & marketing, της εταιρεία σας.

8. Facebook Ads
Προσιτός και εύκολος τρόπος για την προώθηση του διαγωνισμού, είναι η επένδυση σε Facebook Ads.

Επειδή ο χώρος των διαφημιζόμενων στο Facebook, είναι μικρός, φροντίστε για κάτι πολύ έξυπνο, κατανοητό και απλό που να αιχμαλωτίζει το βλέμμα!

Κατά την δημιουργία καμπάνιας στο Facebook, έχετε αρκετές επιλογές όσον αφορά το target group που θέλετε να στοχεύσετε. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν δηλώσει στα ενδιαφέροντά τους κοινά πράγματα με αυτά που κάνει η επιχείρησή σας ή να θέλετε η διαφήμιση να φανεί πέρα από τους ήδη φίλους της σελίδας σας. Και φυσικά τα κλασικά δημογραφικά κριτήρια.

9. Τέλος, μην ξεχνάτε το Follow Up !
Ο διαγωνισμός τελείωσε, τα βραβεία δόθηκαν στους νικητές και τώρα όλα τελείωσαν, σωστά; Μην βιάζεστε!

Καταρχήν είναι η ώρα που θα συγκεντρώσετε πληροφορίες για τους πελάτες σας. Δώστε λίγο από τον χρόνο σας, για να δείτε τι έχετε μάθει. Ο απλούστερος τρόπος είναι να βάλετε όλα τα δεδομένα σε ένα excel και να δείτε τελικά τι “έχουν να πουν” οι χρήστες.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει το ελεύθερο στους συμμετέχοντες να πουν την γνώμη τους και φυσικά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι διαβάζετε, τις σκέψεις τους – καλές και άσχημες. Σίγουρα αυτό θα δώσει επιπλέον κίνητρα στους χρήστες να διατηρήσουν την εμπλοκή μαζί σας.

Πηγή: Web Seo Greece

Ξεκινήστε ένα project σήμερα!

Συμπληρώστε τη φόρμα και η ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας εντός 24 ωρών.

Στείλτε μας email [email protected]
Ή καλέστε +30 210 300 1787
                          +30 2311 111 901