Τι είναι το SSL και γιατί είναι απαραίτητο

Τι είναι το SSL και γιατί είναι απαραίτητο

Τι είναι το SSL;

Το SSL (Secure Sockets Layer) και ο διάδοχός του TLS (Transport Layer Security) είναι πρωτόκολλα που εξασφαλίζουν την ασφαλή μετάδοση δεδομένων ανάμεσα στον επισκέπτη μιας ιστοσελίδας και στον web server που φιλοξενεί αυτήν την ιστοσελίδα. Αυτά τα πρωτόκολλα παρέχουν προηγμένη κρυπτογράφηση, προστατεύοντας τις ευαίσθητες πληροφορίες που μεταδίδονται, όπως τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τους κωδικούς πρόσβασης και τα προσωπικά δεδομένα από πιθανές απειλές.

protokolla TLS/SSl

Με απλά λόγια, το πρωτόκολλο αυτό διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες που δίνετε σε μια ιστοσελίδα ή ένα e-shop παραμένουν ασφαλείς και προστατευμένες από την πιθανότητα να παραβιαστούν ή να κλαπούν από κακόβουλους χρήστες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις πληροφοριών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομική ζημιά ή κίνδυνο για την ιδιωτικότητά σας.

Πώς θα καταλάβω αν μια ιστοσελίδα έχει SSL;

Για να διαπιστώσετε εάν μια ιστοσελίδα έχει SSL, μπορείτε να προσέξετε τη διεύθυνση URL στη γραμμή του προγράμματος περιήγησής σας. Αν η διεύθυνση ξεκινά με “https://” αντί για το συνηθισμένο “http://”, τότε αυτό υποδηλώνει ότι η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί SSL. Το “s” στο τέλος του “https” αναφέρεται στο Secure Sockets Layer και υποδηλώνει ότι η σύνδεση είναι ασφαλής.


Επίσης, οι περιηγητές Chrome και Firefox σας παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια μιας ιστοσελίδας. Κάνοντας κλικ στο μικρό λουκέτο που βρίσκεται δίπλα στο URL, μπορείτε να δείτε τα πιστοποιητικά ασφάλειας που χρησιμοποιεί η ιστοσελίδα. Αυτή η προεπισκόπηση παρέχει πληροφορίες σχετικά με την εγκυρότητα και τον εκδότη του πιστοποιητικού.Γενικά, οι ιστότοποι που παρουσιάζουν το λουκέτο θεωρούνται ασφαλείς. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε μια κόκκινη γραμμή πάνω από το λουκέτο ή το λουκέτο να είναι ανοιχτό, συνιστάται να αποφύγετε αυτόν τον ιστότοπο, καθώς μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα ασφάλειας.

Γιατί το SSL certificate είναι απαραίτητο;

  • Το SSL προσφέρει σιγουριά στους χρήστες και αυξάνει τις πωλήσεις

Το SSL (Secure Sockets Layer) αποτελεί ένα απαραίτητο στοιχείο για κάθε σύγχρονη ιστοσελίδα. Μέσω της πιστοποίησης αυτής, η ιστοσελίδα παρέχει ασφάλεια στα δεδομένα των χρηστών ή πελατών της. Πολλοί χρήστες σήμερα γνωρίζουν ήδη τη σημασία του SSL και πώς να το αναγνωρίσουν.

Όταν ένας χρήστης βλέπει ότι η διεύθυνση URL ξεκινά με “http://” αντί για “https://”, είναι πιθανό να μην εμπιστευθεί την ιστοσελίδα και να μην δώσει προσωπικά στοιχεία ή πληροφορίες της κάρτας του, ειδικά αν πρόκειται για ένα e-shop.

Αντίθετα, ακόμα και αν ο χρήστης δεν γνωρίζει μια ιστοσελίδα ή ένα e-shop, όταν βλέπει ότι διαθέτει SSL certificate, αισθάνεται άνετος και ασφαλής για να μοιραστεί τα δεδομένα του και να πραγματοποιήσει αγορές.

asfaleia istoselidas
  • Το SSL είναι απαραίτητο για τη Google και το SEO 

Η Google έχει καθιερώσει το SSL Certificate ως απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή κατάταξη μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα της. Αν μια ιστοσελίδα δεν το διαθέτει, τότε αντιμετωπίζεται αρνητικά από την Google. ‘Ετσι δεν έχει πολλές πιθανότητες να εμφανιστεί στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Συνολικά, η ασφάλεια μιας ιστοσελίδας παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της στο πλαίσιο του SEO. Γι’ αυτό, συνιστάται να ενισχύσετε την ιστοσελίδα σας με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και μέτρα που συμβάλλουν στην ασφάλειά της.

Πως μπορώ να βάλω SSL στην ιστοσελίδα ή το e-shop μου;

Το κομμάτι της ασφάλειας μιας ιστοσελίδας είναι κάτι που συνήθως το αναλαμβάνει η εταιρεία που έχετε επιλέξει για την κατασκευή της ιστοσελίδα σας. Η εγκατάσταση του SSL είναι σημαντική για την ασφάλεια των χρηστών και τη βελτίωση θέσης της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης.


Συνοψίζοντας, το SSL είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των δεδομένων σας και την προστασία της ιδιωτικότητάς σας στο διαδίκτυο. Με την εγκατάστασή του, δημιουργείτε ένα αξιόπιστο περιβάλλον για τους χρήστες σας και ενισχύετε την εμπιστοσύνη στην ιστοσελίδα σας.

Ξεκινήστε ένα project σήμερα!

Συμπληρώστε τη φόρμα και η ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας εντός 24 ωρών.

Στείλτε μας email [email protected]
Ή καλέστε +30 210 300 1787
                          +30 2311 111 901