Τι είναι το τεχνικό SEO

Τι είναι το τεχνικό SEO

Το τεχνικό SEO αποτελεί το σύνολο των εργασιών βελτιστοποίησης που εκτελείτε στην ιστοσελίδα σας. Αυτή η πτυχή του SEO απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της ανάπτυξης ιστοσελίδων και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για να επιτύχετε υψηλή κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης και να ξεπεράσετε τους ανταγωνιστές σας.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι για να επιτευχθεί το τεχνικό SEO, απαιτείται εμπειρία και εξειδίκευση. Δεν μπορεί να επιτευχθεί πλήρως από έναν αρχάριο στον τομέα. Για αυτόν τον λόγο, σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε ορισμένους από τους σημαντικότερους παράγοντες του τεχνικού SEO που πρέπει να έχετε υπόψη σας για την επιτυχία της ιστοσελίδας σας.

Δομή της ιστοσελίδας (URL architecture)

Η αρχιτεκτονική της ιστοσελίδας σας είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση του SEO. Οι διευθύνσεις URL πρέπει να ακολουθούν μια καθαρή δομή και να σχηματίζουν “κλαδιά” με σαφή κατηγοριοποίηση. Επιπλέον, τα URL δεν πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλα και θα πρέπει να περιλαμβάνουν τις λέξεις-κλειδιά και φράσεις που στοχεύετε.

Τέλος, οι σημαντικές σελίδες του Ιστοτόπου σας πρέπει να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην αρχική σελίδα. Με αυτόν τον τρόπο, τα URL τους θα είναι πιο ευανάγνωστα (crawlable) από τα bots της Google . Αν οι σημαντικές σελίδες απέχουν 7-8 κλικ από την αρχική σελίδα (δηλαδή υπάρχει πολύπλοκη κατηγοριοποίηση), μην περιμένετε ούτε η Google ούτε οι επισκέπτες σας να τις εντοπίσουν εύκολα.

Προβλήματα Ανίχνευσης και Ευρετηρίασης (Crawling και Indexing)

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το crawling και το indexing της ιστοσελίδας σας ή ενός συγκεκριμένου URL, είναι πιθανό να μην εμφανίζεται πουθενά στην Google. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να οφείλονται στα εξής:

  • Η χρήση noindex (μη ευρετηριοποίηση) , το οποίο αποτρέπει την Google από το να εμφανίσει αυτήν την σελίδα στα αποτελέσματα.
  • Η προσθήκη ενός URL στο αρχείο robots.txt που αποτρέπει τα bots της Google από το “διάβασμα” της σελίδας.
  • Η ύπαρξη διπλού περιεχομένου (duplicate content) στην ιστοσελίδα σας.

Για την ανίχνευση όλων αυτών των προβλημάτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γνωστό Google Search Console . Ωστόσο, για την καλύτερη διόρθωσή τους, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ή να διεξάγετε εκτενή έρευνα, καθώς υπάρχει περίπτωση να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά στην ιστοσελίδα σας.

Ταχύτητα και απόδοση της ιστοσελίδας (Page Speed)

Η ταχύτητα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για το SEO και τη γενικότερη απόδοση της ιστοσελίδας σας. Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει και η ιστοσελίδα σας δεν έχει φορτώσει, χάνετε μεγάλο μέρος των επισκεπτών και μειώνονται οι πωλήσεις.

Για τον λόγο αυτό, στο τεχνικό SEO, οι προγραμματιστές μαζί με τους ειδικούς SEO πρέπει να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες βελτιστοποιήσεις, ώστε η ιστοσελίδα να φορτώνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Μερικοί λόγοι για την αργή φόρτωση μιας ιστοσελίδας περιλαμβάνουν:

  • Πληθώρα μεγάλων αρχείων JavaScript και CSS
  • Μη βελτιστοποιημένες εικόνες με υπερβολικό μέγεθος
  • Εσφαλμένη χρήση της προσωρινής μνήμης cache
  • Έλλειψη τεχνικής lazy loading για τις εικόνες
  • Αργή υπηρεσία φιλοξενίας (hosting)

Τα περισσότερα απ’αυτά τα θέματα πρέπει να επιλυθούν από την εταιρεία ανάπτυξης ιστοσελίδας που συνεργάζεστε, εφόσον αναλάβει την υποστήριξή της. Ωστόσο, μπορείτε να συμπιέσετε εικόνες και φωτογραφίες πριν τις μεταφορτώσετε στην ιστοσελίδα σας. Ένα καλό εργαλείο για τη συμπίεση φωτογραφιών είναι το imagecompressor

Για να έχετε μια προσωπική εικόνα σχετικά με την ταχύτητα και την απόδοση της ιστοσελίδας σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν εργαλεία όπως το Page Insights της Google και το GTMetrix

Ασφάλεια της ιστοσελίδας

Η ασφάλεια της ιστοσελίδας σας είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας για το SEO και την επιτυχία στις μηχανές αναζήτησης. Η Google απορρίπτει ιστοσελίδες που δεν είναι ασφαλείς.

Για να διασφαλίσετε την ασφάλεια των χρηστών του διαδικτύου, η ιστοσελίδα σας πρέπει να υιοθετήσει τα απαραίτητα πρωτόκολλα και αρχεία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει απαραιτήτως SSL/TLS και άλλα πιστοποιητικά ασφάλειας.

Επιπλέον, δεν πρέπει να περιέχει συνδέσμους προς κακόβουλες ιστοσελίδες ή ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο http αντί για https στο URL (δηλαδή δεν έχουν SSL).

Τέλος, πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την Κανονιστική Αντιμετώπιση της Γενικής Προστασίας Δεδομένων (GDPR), την πολιτική απορρήτου και τη χρήση των cookies.

Με εξαίρεση τα νομικά έγγραφα που πρέπει να προμηθευτείτε εσείς, οι υπόλοιπες ενέργειες είναι υπόθεση των προγραμματιστών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη σημασία των πρωτοκόλλων ασφάλειας στο SEO και να τονίσετε αυτό το θέμα όταν αναθέτετε σε μια εταιρεία τη δημιουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος (eshop) ή της ιστοσελίδας σας .


Στην ψηφιακή εποχή, το τεχνικό SEO αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της επιτυχίας μιας ιστοσελίδας. Από την ταχύτητα φόρτωσης και την αρχιτεκτονική της ιστοσελίδας μέχρι τη διαχείριση των URL και την ασφάλεια, το τεχνικό SEO βοηθά να βελτιστοποιηθεί η ιστοσελίδα για μηχανές αναζήτησης και χρήστες. Με την εφαρμογή σωστών εργασιών, μπορούμε να ενισχύσουμε την ορατότητα και την απόδοση της ιστοσελίδας μας στον ανταγωνιστικό ψηφιακό χώρο.

Ξεκινήστε ένα project σήμερα!

Συμπληρώστε τη φόρμα και η ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας εντός 24 ωρών.

Στείλτε μας email sales@darwin.gr
Ή καλέστε +30 210 300 1787
                          +30 2311 111 901